Защо е важно да правим профилактика на радиатора на колата?

38
профилактика на радиатора

Радиаторът на вашия автомобил е най-критичната част от охладителната система на вашия двигател. Тази система работи, за да гарантира, че вашият двигател поддържа безопасна температура, докато работи. Докато вашият двигател работи, различни движещи се части генерират голямо триене. Това триене, заедно с изгарянето на гориво, означава излишна топлина. Именно затова трябва да обръщате специално внимание на охладителната и климатичната система за автомобили.

Когато има проблем в охладителната система и тя не може правилно да контролира топлината, можете да се окажете отстрани на пътя с пара, която излиза от прегряния ви двигател. Дори по-лошо, компонентите на двигателя могат да се стопят или да се слеят заедно и да доведат до пълна повреда на двигателя. За да избегнете това, важно е да включите вашата охладителна система в рутинната превантивна поддръжка на вашия автомобил, по-специално вашия радиатор.

Какво прави радиаторът?

Може да се каже, че вашата охладителна система е основното нещо, което предотвратява пълна повреда на двигателя. Вашият радиатор е централният компонент, който прави това.

Радиаторът е големият квадрат със серпентини, разположен в предната част на двигателното отделение точно зад решетката на вашия автомобил. В радиатора се намира охлаждащата течност на двигателя, известна още като антифриз. Тези два термина често се използват взаимозаменяемо, но се отнасят за едно и също нещо. Охлаждащата смес е комбинация от 50 процента охлаждаща течност и 50 процента вода. Тази течност предотвратява кипенето на водата при температури до 275 градуса по Фаренхайт и замръзване при температури до 30 градуса по Фаренхайт.

Как да удължите живота на вашия радиатор?

Радиаторите са били направени изцяло от метал и редовно са надминавали живота на автомобила. Сега в повечето модерни превозни средства радиаторът е направен предимно от пластмаса.

В днешните превозни средства един правилно поддържан радиатор обикновено ще издържи между 8 и 10 години. Има няколко неща, които можете да направите, за да помогнете на вашия радиатор да издържи възможно най-дълго:

  • Подходящи нива на охлаждащата течност

Първото нещо, което трябва да направите, е да следите нивото на охлаждащата течност на вашия автомобил. Двигателят винаги трябва да има подходящо ниво на охлаждаща течност, преди да шофирате. Охлаждащата течност може да изтече, когато радиаторът прегрее или поради течове в охладителната система.

Ако забележите, че нивото на охлаждащата течност е по-ниско от необходимото, лесно е да добавите още. Първо се уверете, че двигателят е напълно охладен. Много съвременни автомобили имат отделен резервоар за охлаждаща течност, в който можете да я налеете с помощта на фуния. Ако не, течността ще се излее директно в горната част на радиатора след отстраняване на капачката.

  • Редовно промиване на радиатора

Друг ключов аспект за удължаване на живота на вашия радиатор е редовното промиване с охлаждаща течност. Тази услуга премахва старата охладителна течност и елиминира натрупването на частици в радиатора, за да предотврати запушване. Ако не се правят редовни промивки на радиатора, излишното натрупване може да се разпространи в цялата охладителна система. Това може да доведе до повреда на части от системата и невъзможност да функционира правилно. След като системата бъде промита, ще се добави нова охлаждаща течност.

Не забравяйте, че е важно да проверявате редовно и климатичната система, която развалена ще ви провали голяма част от предстоящата почивка. Изберете качествен доставчик, за да може да си предоставите добри авточасти, с които ще си предоставите безопасно на пътя и необходимия комфорт.