Защо е важно да избираме качествена храна и как да я познаем?

58
колко важно е да ядем качествена храна

Напоследък темата за здравословния начин на хранене е оживено дискутирана не само сред медицинските експерти и диетолозите,  но и сред обикновените хора. Това е повече от добра новина, защото в крайна сметка качествената храна означава високо качество на живот. Не е случайно, че големи хипермаркети гарантират винаги не само първокласни, но и 100% свежи продукти: https://www.kaufland.bg/asortiment/svezhest-kachestvo.html.

Когато консумиране сезонни и пресни храни, си набавяме всички необходими и важни нутриенти за пълноценното функциониране на нашия организъм. Какви са останалите начини и места, от които можем да си набавим качествени продукти за нашата трапеза, както и защо те са ключови за нашата диета, ще разберете в редовете по-долу.

Топ причини да се храним качествено

Преди да се отправим към местата, от които можем да се сдобием с качествени храни, нека уточним защо набавянето им е толкова важно за нас. Вижте топ основанията да започнем да се храним подобаващо и с правилните продукти:

  • Защото ние сме това, с което се храним. Тялото ни функционира от енергията, която си набавяме чрез храна. Ако не му я предоставим, не можем да посрещнем ежедневните си задължения подобаващо. Да не говорим, че съществуват и много продукти, които подобряват мозъчната дейност за извършването на интелектуален труд на работното място, както и да поддържаме нормално ниво на мотивация и концентрация.
  • Защото качествената храна е здраве. Здравословното ни състояние зависи от много фактори. Ежедневната ни диета е основен сред тях. Вредните полуфабрикати в началото действат негативно само на храносмилателния тракт, но в последствие започват да увреждат клетките и на други органи, а в крайна сметка могат да ни докарат и куп заболявания.
  • Защото храната може да промени настроението ни, а дори и хода на целия ни ден. Съществуват много хранителни продукти, които допринасят за естественото производство на серотонин и допамин – хормони на щастието или вещества, които влияят върху централната нервна система с тонизиращ или успокояващ ефект.
  • Защото други храни пък са естествени афродизиаци. Те поддържат репродуктивната система и хормоните в норма.
  • Защото с добрата храна идва и мотивацията да тренираме, а от там и да поддържаме перфектно телесно тегло и тяло с прекрасни извивки. В много случаи дори има диети, в които са включени продукти, от които организмът бива подтикван сам да гори мазнини.

Как да разберем дали даден хранителен продукт е качествен, или не?

След като се уверихте колко е важно да се храним с качествени продукти, нека ви разкажем и как точно да ги разпознавате и откривате на пазара. Вижте следните практични съвети в тази насока:

  • Заложете на качествен производител. След като се уверите в достойнството на дадена марка, се придържайте към нея. Очаква се нивото на нейното качество да бъде идентично във всеки един продукт от асортимента.
  • Изберете магазин, който ви предоставя всичко необходимо за вашата трапеза и разполага с гаранции за качество на предлаганите от него продукти. Така ще бъдете спокойни, че вие и вашето семейство получавате само най-доброто.
  • Четете етикетите. Сам по себе си даден продукт може да се води здравословен, но отделен негов вид според марката и производителя да е изключително некачествен. За съжаление, в много артикули вече се добавят вредни заместители на ценни съставки, както и изкуствени оцветители, подсладители и така наречените Е-та, които не са особено полезни.

Хранете се пълноценно и здравословно! Това е пътят към щастлив и качествен начин на живот!