Стендъп падъл борд (SUP) и как да изберем между твърда и надуваема дъска

1345
стенд ъп падъл борд

Стендъп падъл борда (идва от Stand-up Paddle Board – SUP) е новопоявил се по нашите географски ширини спорт, който предлага по нещо за всеки – от малки деца до възрастни мъже и жени. Карането на SUP доставя огромно удоволствие и за радост на ентусиастите може да се практикува на много места – от спокойните води на язовирите и езерата до малко по-темпераментните вълни на морето. Върху падъл борда може да упражнявате йога или да гребете активно за силова тренировка – каквито и да са амбициите ви обаче, изборът на правилната дъска е от ключово значение за вашето удоволствие. В това ръководство за закупуване ще разгледаме основните моменти, върху които трябва да помислите при избора на дъска.

За да изберете подходящия за вас и вашите цели стендъп падъл борд, на първо място трябва да помислите как ще го използвате, как ще пасва на тялото ви и как искате да се справя във водата. Ключовите точки за вземане на решение ще бъдат формата на дъската, избиране на правилния обем и капацитет, както и подходящата дължина, ширина и дебелина. Дали ще изберете масивна или надуваема дъска, до голяма степен ще зависи от това как ще я транспортирате и колко място за съхранение имате. Оттам ще вземете предвид финката на дъската и всички екстри или аксесоари, които да направят удоволствието от карането на борда незабравимо. Стендъп падъл борд - водни забавления за цялото семейство

В този материал ще разгледаме само разликата между основните типове бордове според начина на изработка на дъската, като още в началото е добре да уточним, че един от лидерите производители в областта Aqua Marina и Spinera – повече, за който може да видите на https://animalbulgaria.com/spinera-watersports.

Твърди срещу надуваеми SUP

Твърди SUP

Повечето масивни дъски имат сърцевина от EPS пяна, която е обвита с фибростъкло и епоксидна смола. Това е доста лека, издръжлива и достъпна конструкция. Въглеродните влакна са по-лек и твърд вариант, но са и по-скъпи. Пластмасовите стендъп бордове са по-достъпни, но са много тежки и им липсва производителността на други материали. Някои SUP включват лек дървен материал за красив външен вид.

Защо да изберете твърд SUP:

 • Ефективността е вашият приоритет: Плътните дъски предлагат най-доброто представяне на водата. Те се движат по-бързо, по-гладко и с по-малко усилия, отколкото надуваемите. Ако предпочитате бързите скорости и далечните разстояния, твърдата дъска е точно за вас.
 • За перфектно съответствие към вашите предпочитания: Твърдите SUP се предлагат в по-голямо разнообразие от размери и фино настроени форми, отколкото надуваемите SUP, така че е по-вероятно да намерите такъв, който да ви пасва точно.
 • Стабилността е важна:  Плътната дъска е малко по-твърда от надуваемата дъска, което може да осигури по-стабилно усещане, особено при каране на вълни. Плътните дъски също са склонни да се движат по-ниско във водата, което също може да създаде по-стабилно усещане.
 • Имате къде да го съхранявате:  Твърдите SUP могат да заемат много място. Ако имате достатъчно място в гаража си и превозно средство, което може да го транспортира, тогава солидният SUP е чудесен избор.

Надуваеми SUP

Надуваемите SUP се отличават с PVC екстериор с конструкция, която създава въздушна сърцевина. Те се продават с помпа за надуване на дъската и чанта за съхранение, когато тя не се използва. Качественият надуваем SUP е проектиран да бъде напомпан до 12–15 паунда на квадратен инч и трябва да се чувства много твърд, когато е напълно напомпан.

Защо да вземете надуваем SUP:

 • Имате ограничено място за съхранение:  Ако живеете в апартамент или малка къща и нямате склад или гараж, вероятно ще ви липсва място за голяма масивна дъска. Надуваемите SUP са компактни, когато са изпуснати и могат лесно да бъдат прибрани в малки пространства, като килер или багажник на автомобил.
 • Пътувате:  Ако пътувате с чужд транспорт или със самолет, можете да вземете със себе си надуваемия SUP и да направите гребане, когато стигнете до дестинацията си. Опакован в чантата, надуваемият SUP може лесно да бъде транспортиран със самолет или прибран във влак, автобус или кола. Повечето чанти за съхранение имат каишки за раници за лесно пренасяне.
 • Искате да гребете в езеро:  Ако сте се насочили към алпийско езеро и искате да гребнете, със сигурност не можете да носите твърд борд на гръб. Надуваемата, прибрана в чантата за съхранение, все още е тежка, но това е почти единствената ви възможност.
 • Гребане в реки с бързеи:  Подобно на сал или надуваем каяк, надуваемият SUP е по-подходящ за справяне с препятствията от камъни и трупи, отколкото плътна дъска.
 • Харесвате SUP йога:  Не е задължително за йога упражненията да ползвате надуваема дъска, но те са малко по-меки от масивните дъски, което ги прави по-удобни за йога пози.йога на Стендъп падъл борд

 

Задължителен комплект към борда

За да използвате пълноценно своя стендъп падъл борд и да се насладите на максимално удоволствие и удовлетворение от неговите възможности, са ви необходими като минимум:

 1. Гребло – ето един от моделите гребла, които могат да се ползват от напреднали и начинаещи в този спорт
 1. Лийш (връзка) -отново има различни модели според характеристиките, ето един доказано добър модел лийш на конкурентна цена
 1. Каяк седалка за стендъп падъл – отделна, или в комплект.

Независимо какъв борд изберете, наличието на стендъп падъл борд на почивката ви може да се превърне в уникално забавление за цялото семейство, което освен незабравими преживявания ще бъде полезно и за здравето и хармоничното развитие на тялото.