Обезопасяване на електроинсталацията в дома

267
електроинсталация обезопасяване

Обезопасяването на електроинсталацията у дома е въпрос, който изисква прецизен подход от наша страна, за да сме спокойни, че нейната работа е ефективна и напълно обезопасена. Без значение дали става дума за изграждането на ел. система в къща или апартамент, е задължително да се заложи на електрически решения с високо качество и гарантирано висока производителност. Такива ще откриете в Elx, където ще намерите ключове, контакти, изключватели за ток и различни видове защити.

Какво трябва да знаем за електроинсталацията у дома?

Когато се стигне до монтаж на електрическа инсталация вкъщи, трябва да се помисли и за нейното ефективно обезопасяване, така че да не се стига до аварийни ситуации, като например късо съединение и дори токов удар, застрашаващ живота ни. За да ги избегнем, е нужно не само да помислим за поставянето на защити, но също така да се погрижим за:

 • Отстраняването на неизправности по електрическата мрежа, които да доведат до още по-сериозни технически проблеми;
 • Подробната диагностика на изградената електроинсталация у дома – ако тя е стара, е напълно възможно да даде дефект в някакъв момент;
 • Обезопасяването на всеки един компонент и свързан към мрежата уред;
 • Предотвратяването на прекомерни натоварвания на инсталация – често срещано явление в съвременното домакинство;
 • Поправката на оголените контакти и разклонители, които могат да бъдат и много опасни;
 • Подмяната на остарелите бушони и др.

Тъй като електрическата инсталацията в жилището включва множество компоненти, работата по нейната ефективна защита е комплексна и доста сложна в някои от случаите. Поръчайте качествени електроматериали от Elx.bg и не отлагайте важните неща за по-нататък.

Как да я обезопасим?

Обезопасяването на електроинсталацията у дома се свързва най-вече със защитата от токов удар, която на свой ред се осъществява посредством зануляване и зазимяване. Така наречените триповодни линии със специални крайници са подходящите компоненти за целта, които са съставени от проводници с различен цвят. Технически грамотното изграждане на електроинсталацията в жилището е задължително, като то включва и подходящо обезопасяване.

Какво включва планирането на електрическа система?

Ел. инсталацията у дома или на работното ни място изисква последователност и правилно планиране. Последното включва:

 • Определяне мястото на всички електроуреди;
 • Избор на място за осветителните тела;
 • Взимане под внимание посоката, в която се отварят вратите;
 • При определянето на електрическата инфраструктура се поставя на фокус банята и нивото на влажност;
 • Правилно позициониране на контролните модули и превключвателите, ако сте се спрели на “умна” ел. система.

За да бъде преносът на енергия оптимален, а работата на електроинсталацията у дома винаги надеждна, е нужно да помислим за нейното правилно обезопасяване, което включва монтирането на ел. кабели, апаратура, ключове и контакти.