Лекува ли се хазартната зависимост

64

С развитието на технологиите и интернет, все повече хора намират любимото си занимание във виртуалния свят. Една немалка част от тези забавления са хазартните, където пристрастяването и желанието за залози стават незабелязано. Съществува ли лечение срещу подобна зависимост и какви са симптомите?

В какво се проявява хазартната зависимост

Пристрастяването към хазарта, казино игрите, техните завладяващи звуци и символи, желанието за все повече залози се случва неусетно и постепенно. По този начин, когато играчът разбере, че е зависим, то вече е прекалено късно за отказ. И тук стои основният проблем. В пристрастените хора обикновено се наблюдават едни и същи патологични симптоми: неразумна агресия, чести проблеми и скандали в семейството, неуспехи в работата, самоизолация и самота, психологически, социални и финансови проблеми.

Отговорна игра

За страдащите от хазартна зависимост хора, играта се превръща във все по-важна част от техния живот, измествайки всички духовни, семейни и морални ценности. Същевременно се пренебрегват личните отговорности, като родителство, учене, работа, развитие. Когато на такъв човек му бъде отнето правото на игра, той изпада в депресия, нарастваща тревожност, агресия, а дори понякога и опити за самоубийство.

Съществува ли лечение

Според Международната класификация на болестите, хазартната зависимост официално е получила статут на психично заболяване. Това е хронично и прогресиращо разстройство, отразяващо се на физическото, психологическото и духовното състояние, както и на социалния статус.

За съжаление, лечението не преминава с период на лекарствен прием или само с посещението на психолог. Поради развитието на нездравословни модели на поведение и психологически защитен механизъм, лечението е комплексно:

  • необходимо е изграждане на среда от себеподобни, които са в различни етапи на своето лечение;
  • индивидуална работа с психолог (при необходимост и с психиатър);
  • водене на живот според предварително установен ежедневен режим;
  • активно участие в психологически тренинги и лекции.

По време на рехабилитационния период при лечението на хазартна зависимост, силно се препоръчва  засегнатият потребител да се намира в среда от хора, които са обединени от обща цел в борбата за възстановяване.

Как да убедим пристрастеният да се лекува

Обикновено, страдащите от хазартна зависимост хора не си признават проблема и винаги го отричат, което прави убеждаването им за лечение доста трудно. В този случай се налага проява на търпение и учтивост. Близките на пострадалия трябва внимателно да споделят тревожните си наблюдения с пациента. Според фондация “Отговорна игра” е много е важно разговорите по темата да се провеждат в спокойна атмосфера и когато пациентът е в добро настроение.