Къртиците и как да се преборим с тях

244
унищожаване на къртици

С идването на пролетта и лятото идват и вредителите. Техен достоен представител е къртицата, която предпочита градинските площи и е в състояние да унищожи голяма част от реколтата. Това налага специални мерки, които имат за цел да отблъснат подземния гризач, за да бъдат запазени посевите. Изборът на подходящ метод е най-важната точка от плана за ефективната борба с къртици. Те се хранят с червеи и някои насекоми, но с изкопаните от тях къртичини те могат да съсипят градината, която е отгледана с много старание и труд!

Какво трябва да знаем за къртиците?

Те са от семейство гризачи и са защитени със закон, което прави употребата на отрови в градината напълно забранена. Къртиците са бозайници и обикновено се хранят с дребни твари, което на първо четене изглежда напълно безобидно. Важно е да се разграничат от слепите кучета, познати като много по-пакостлив вредител. При тях не се срещат къртичини, а само входни дупки, което е значителна подробност и трябва да се вземе под внимание по време на борбата с подземните гризачи в градината. Те ядат корените на посетите растения, което е равносилно на тяхното унищожение.

Какви са методите за борба с тези вредители?

Ако имате хубав двор с градина и не искате нещо да помрачи добрите резултати, трябва да знаете какво е нужно за предпазването от гризачи като къртиците, срещу които може да се осъществи трайна защита. Налични са различни по вид средства за борба, разбира се, напълно хуманни, но и достатъчно ефективни, че да накарат вредителят да бяга надалеч. Нека ги разгледаме по-подробно:

  • Залагане на капани с храна против подземни гризачи. С помощта на този вид уреди ще успеете да уловите бозайника и да го изпратите надалеч. Ефективността на този метод е голяма, което го прави и предпочитан;
  • Електронни устройства. Тук виждаме множество ползи, защото борбата с вредителя винаги завършва с успех, а градината е отново в безопасност. Има соларни, ултразвукови и устройства с механична вибрация, които работят с батерии. Излъчваните сигнали отблъскват гризача и очертават невидими граници, които държат досадниците настрана;
  • С препарати. Това е третият начин за борба с къртиците в градината, който се базира на етерични масла и отново е на 100% хуманен. Съветът е да се заложи на правилна и редовна употреба за отлична успеваемост.

Прогонването на подземните гризачи в градината е вечна борба, която може да бъде водена отново и отново. Бъдете отговорни и заложете на хуманните методи, за да защитите своята реколта.