Най-добрата кана за филтриране на вода

4358
Кани брита на промоция

Как да изберем кана с филтър за вода?

Този въпрос е доста актуален днес, защото екологичната обстановка изобщо не е добра в много части на света, а проблемите с чистотата на водата все повече засягат и България, където качеството на чешмяната вода като цяло все още е на добро ниво.

Не всеки може да си позволи скъпите филтри, инсталирани на водопровода, но каната за пречистване на вода е нещо по-достъпно. Наистина ли се обаче тези кани успяват с пречистването на водата? Какъв е принципът на работа? Кой производител да изберете при закупуването на такава кана с филтър? Пълни отговори на тези и други важни въпроси ще намерите в тази статия.

Какво представлява каната за пречистване на водата (кана с филтър)?

Проектирането на такъв воден филтър е просто. Всъщност той се състои от два контейнера, разделени от филтриращ елемент.

Изберете своята кана с филтър тук

Големият резервоар е проектиран да събира чистата филтрирана вода. Обикновено се прави от прозрачна пластмаса за хранителни продукти, която е устойчива на механични повреди.

Важно! Обемът на резервоара може да бъде различен – от 1,3 до 4 литра.

По-малък контейнер е поставен в корпуса с голям капацитет отгоре. Предназначен е за събиране на водата, която ще се филтрира. В долната част на фунията има филтриращ елемент. Сменяема филтърна касета, в зависимост от химичните характеристики на изходната вода, има своето предназначение.

Важно! Всеки производител има свой собствен начин за прикачване на резервна касета. По този начин производителите решават използването на изключителни маркови компоненти. Каната има общ капак, който предотвратява навлизането на прах и други чужди предмети във водата.

Важно! Дизайнът на каната за пречистване на водата е проектиран така, че наливаната вода и вече филтрираната вода никога не се смесват, дори ако резервоарът е наклонен, когато наливате чиста вода. В повечето случаи такива филтри имат механичен контра-календар на корпуса, който напомня за необходимостта от своевременна смяна на филтърния елемент.

В по-скъпите модели можете да намерите електронен индикатор за живота на сменяема касета. Филтърният елемент може да бъде заменен, което всъщност е основният елемент на каната за пречистване на водата. За различните производители те се различават по размер и докинг устройство. Важна разлика между патроните в типа пълнители, използвани в тях. Видове сменяеми пълнители на филтърни касети:

Сменяеми патрони, проектирани за качествена стандартна чешмяна вода.

Този тип филтри ще пречистят водата от примеси на хлор, йони на тежки метали, органични съединения, ще премахнат неприятния вкус и мирис.

Касети с флуорирани компоненти.

Такива филтри, наред с други неща, повишават показателите за хигиена на водата, насищайки я с флуорид в концентрацията, необходима за човешкото тяло.

Касети с подчертан омекотяващ ефект.

Подобен филтър се изисква в случай на повишена твърдост на чешмяната вода.

Касети с високо съдържание на желязо.

Този тип филтър перфектно изпълнява всички функции на пречистване на водата, освен това се справя с примеси, които съдържат желязо.

Важно! Ако водата се взема от източници, които преди това не са били дезинфекцирани, трябва да се използват патрони с бактерицидно действие. Те ефективно се борят срещу вредни бактерии като Е. coli. Обикновено се инсталира специална мембрана за механично последващо третиране на входяща и изходяща вода. Той ефективно филтрира водата от твърди съединения и предотвратява проникването на фрагменти от пълнене. Състав на филтриращия материал: Основният елемент на усвояване е гранулиран активен въглен.

Важно! В повечето случаи се използва кокос. Йонообменна омекотяваща смола се използва за пречистване на вода с повишена твърдост.

Често се използва сребро с една или друга незаличима йонизирана форма.

Важно! Среброто няма филтриращ ефект върху водата. Използва се за предотвратяване на размножаването на микроорганизми вътре в пълнителя и дезинфекция на самия патрон.

Сменяемите патрони имат специално ускорително устройство, което уеднаквява скоростта на преминаване на вода през филтърното легло. Това гарантира високо качество и равномерно почистване на течността.

Принцип на действие на каните с филтър за пречистване на водата

Принципът на действие на такова устройство е много прост: Изсипан във фунията за приемане на вода, под въздействието на гравитацията, той преминава през филтърния патрон и по този начин се извършва необходимото пречистване.

Важно! Абсорбентът, който е в патрона, не е компресиран, а е ронлив. Това осигурява доста свободен поток на вода през него, с равномерно разпределение в целия обем.

Пречистената вода се натрупва в основния резервоар, където се намира, преди да се използва за питейни цели. Чрез контролиране на потока вода, добавете течност към приемната фуния, така че семейството ви да има необходимото водоснабдяване по всяко време.

Предимства на филтърните кани за вода

Каната за пречистване на водата има много положителни качества:

  • Липса на електроника и механични елементи. Това е особено важно за хората, които живеят в апартаменти под наем, където няма възможност да се монтира филтър на водопреносната мрежа.
  • Работата с каната не изисква специални специални умения.
  • Малкият размер на филтъра от каната позволява лесното му транспортиране с вас и използване на работното място или в страната.
  • Достъпна цена за повечето потребители.

Недостатъци на каните за пречистване на вода

Наред с предимствата, има редица недостатъци на почистващото устройство:

  • Ограничено водоснабдяване
  • Ниска скорост на филтриране. Средно процесът се извършва със скорост 200-400 ml в минута.
  • Нисък оперативен ресурс на сменяеми касети. Често не надвишава 1-1,5 месеца и намалява в зависимост от броя на хората, които живеят заедно.
  • Значителни експлоатационни разходи за сменяеми касети.

Важно! След година и половина месечната подмяна на филтърните патрони ще бъде равна на разходите за инсталиране на тристепенен филтър за вода на самите тръби. Между другото, последният има много по-високи експлоатационни характеристики.

Как да изберем кана с филтър за вода?

Когато купувате такава кана, трябва да следвате следните препоръки и да обърнете внимание на тези критерии. сила на звука Не трябва да купувате най-голямата филтърна кана в магазина, ако семейството ви се състои само от няколко души. Важно е да се разбере, че каната не е предназначена да съхранява вода, а да я филтрира. Затова се съсредоточете върху действителния прием на течности и се уверете, че чистата вода се използва възможно най -скоро.

Важно! За 1-2 души е достатъчен контейнер с обем 1,5-2 литра. Кани с голям обем ще бъдат подходящи за големи семейства. производител Филтърното корито за пречистване на вода трябва да бъде само известен и надежден производител. Ще обсъдим повече за оценката на такива компании по-долу. Само като изберете популярна марка, която се е доказала на пазара за такива продукти, ще получите висококачествен филтър тип кана.

Важно! По-добре е да купувате филтърни чаши в сертифицирани търговски обекти. По този начин няма да получите основна фалшификат.

Качеството на пластмасата Уверете се, че контейнерите са изработени от устойчива на храни пластмаса. Не трябва да има миризма или повреда.

Важно! Пластмасата трябва да бъде маркирана под формата на чаша и вилица, което потвърждава, че е предназначена за храна.

Патрони

Изборът на филтърния елемент се основава на качеството на водата, влизаща в апартамента. Когато купувате стомна, важно е да помислите за закупуване на сменяеми филтри специално за този модел – колко лесно те могат да бъдат намерени във вашия град в бъдеще и колко струват. рисуване

За много потребители цветът, формата и дизайнът на каната са важни. Що се отнася до този проблем, тогава дори и най-взискателният човек в широка гама от съвременни филтри за стомна със сигурност ще намери подходящ за него.

Характеристики на работата на кана за пречистване на водата

Както вече споменахме, използването на такъв воден филтър е много просто и въпреки това има редица характеристики, които трябва да се имат предвид: Веднага след покупката, преди първата употреба на язвата по предназначение, е необходимо да се изплакне с препарат за миене на съдове и да се изплакнат всички детайли. Фабрично запечатаните опаковки трябва да бъдат извадени от сменяемата касета. След това филтърът трябва да се накисне в чиста студена вода за поне 20 минути.

Важно! Уверете се, че опаковката на касетата не е с изтекъл срок на годност и че няма опасност от опаковката, която нарушава нейния печат. Кутията се вкарва в слота и се фиксира в зависимост от модела, или с резбова връзка, или с жлеб.

Важно! Неприемливо е да държите патрона сух, докато филтърът работи, в противен случай той ще загуби всичките си качества. Ако сте планирали дълга почивка при използване на кана за филтър, тогава мократа касета трябва да бъде увита в пластмасова обвивка и да се охлади. Когато възобновявате употребата, трябва да повторите всички стъпки, както при инсталирането на нова. След това фунията се монтира на място и в нея се излива вода. Важно! Първите два или три цикъла на филтрирана вода трябва да се използват за поливане на стайни или обикновено дренирани растения, тъй като може да има повишена концентрация на суспензия от фини въглища. Продължителността на живота на язвата е около 5 години. Срокът на експлоатация на сменяемите касети вече беше споменат по -горе. Важно! Струва си да знаете, че е по -добре изобщо да не използвате кана с филтър, отколкото да използвате касета, която е изчерпала ресурса си. Насищането на патрона с филтрирани вещества, както и високата вероятност за разпространение на вредни бактерии са много опасни за човешкото здраве. Не се препоръчва да държите филтрираната вода в кана за повече от два дни. По-добре е да източите неизползваната вода и да я излеете прясна за почистване.

Важно! Категорично е забранено филтрирането на топла вода в кана за пречистване на водата. Когато сменяте патрон, трябва да измиете каната в студена вода с препарат, да изплакнете добре и да избършете.

Преглед на основните производители на филтърни кани за пречистване на водата

Когато купувате такова полезно нещо, трябва да дадете предпочитание на доказани известни марки. Кои производители на такива филтри наистина заслужават внимание?

„БРИТА“

Тази немска компания е основател на производството на кани за пречистване на водата. Преди около 40 години тя пусна първия филтър и патентова развитието му: Компанията произвежда кани от няколко серии. Най-популярни са „Elemaris“ и „Marella“. Пречиствателите на вода са изработени от висококачествен материал, с красив дизайн и различни цветове. Кърлежите също имат удобна механична или електронна индикация за живота на патрона, което не ви позволява да пропуснете момента, в който трябва да се смени филтъра. Патроните на компанията също са много добри. Компанията предлага на своите клиенти собствена технология за пречистване на водата – „MAXTRA“. След това дори най -безвкусните и не много чисти ще станат нищо по -лошо от изворната вода и в допълнение леко минерализирани.

„Аквафор“

Руската марка, за която без съмнение много са чували. Продуктите на компанията отговарят на всички международни стандарти за санитарно -хигиенни изисквания и се изискват не само в родината, но и в страните от Америка, Азия и Европейския съюз. Какво отличава този продукт: Обхватът на каните е доста голям. Включва най -малко 13 артикула с различни обеми от 2 до 3,9 литра. Обърнете внимание на специална технология за пълнене на филтърните елементи – „Аквалена“. Влакнестата структура на пълнежа има високо съдържание на йонообменни смоли. Също така, когато използвате такъв филтър, не забелязвате т. нар. „Ефект на канала“, когато водата се стича до мястото, където е по-лесно да премине, в резултат на почистването е изключително лошо. Гамата сменяеми патрони има няколко вида за вода с различни замърсители. Някои от тях са подходящи и за използване в кани с американско и немско производство.

„Бариера“

Друга марка, произведена в Русия, чието качество на продуктите несъмнено е: Гамата се състои от 14 артикула, включително кани с полезен обем от 1,7 до 4 литра. Пластмасовите играчки са произведени от немската компания „BASF“ и напълно отговарят на хранителните стандарти. Касетите се предлагат в 7 версии – от стандартни до пречистване на вода с висока твърдост или високо съдържание на желязо, с подчертан антибактериален ефект и флуориращ ефект. „Gheizer“ Тази компания е един от лидерите в производството на такива кани. Той се занимава със собствени научни разработки и активно ги въвежда в производството: Компанията произвежда 10 вида кани за пречистване на вода в оригинален дизайн, които могат да бъдат оборудвани с патрони с различни размери с различни пълнежи: универсален; За жлезиста вода; За вода с висока твърдост; С бактерицидно действие. Особено внимание заслужава използването на филтърен материал на полимерна основа „Aragon“, който пречиства с микроглобуларен ефект, насища филтрираната вода с минерали и гарантира отстраняването на Е. coli от течността.

Сега знаете как да изберете воден филтър тип кана и какво всъщност представлява той. Разбира се, това устройство няма да може напълно да реши всички проблеми с висококачествената пречистване на водата, но е в силите му да задоволи нуждите на всички членове на семейството в чиста питейна вода. За това е важно да следвате само всички препоръки относно редовната употреба и подмяна на филтърния елемент.