Какво представляват виниловите тапети?

32

Виниловите тапети са направени от винил, който представлява синтетичен пластмасов материал. Приложението му е в строителството, както и в направата на стенни облицовки.

винилови тапети

Какви видове винилови тапети има

Състоят се от основа и винилов филм, който е наслоен отгоре. Изработката е направена по този начин, за да се създадат тапети, които са трайни поради своята плътност. Друг плюс на виниловите за разлика от обикновените е, че са миещи и влагоустойчиви. Подходящи са за стените на почти всяко помещение. Когато се планира закупуването им, е добре да се познават видовете, които съществуват, тъй като за всяка стая е необходим различен вид. Налични са три вида:

  • С винилова основа и хартиено покритие – този вид е обработен с винил, който се използва като акрилен. Покритието защитава от влага. Избираем го прави фактът, че може да се използва в почти всяка стая в къщата, в това число са подходящи за баня, като условието е да са поставени над плочките или ламперията;
  • Плътни винилови – те са направени изцяло от винил, устойчиви са на надраскване и разкъсване, а също така могат да се почистят с влажна кърпа, без да се разкъсват. Това ги прави подходящи за кухни;
  • Винилови с плат – състоят се от дебела тъканна основа, която е заместител на хартията. Това ги прави подходящи за хол, тъй като в повечето къщи този тип помещения се използват за всекидневни, следователно са определени като райони с голямо натоварване. Важно е да се отбележи, че този вид е разделен в две групи – леки (наричат се още тип I) и със средна до тежка материя (наречени тип II.) Видът се характеризира с трайност и издръжливост.

Свойства на виниловите тапети

За разлика от обикновените, при закупуване на винилови е препоръчително да се огледат символите върху ролките. Това ще помогне потребителят да се убеди в свойствата на продукта, а освен това ще се сдобие с информация по отношение устойчивостта на светлина и вода. Техните свойствата са:

  • Водоотблъскващи – виниловите спадат към миещите се. Това свойство ги прави подходящи за банята и кухнята;
  • Огнезащитни – свойството ги прави особено подходящи за евакуационни пътища;
  • Трайност – поставянето на такъв тип е един от начините да се избегнат чести ремонти. Тяхната издръжливост е между 10 и 20 години.

Пазарът предлага широк избор на винилови тапети. Откъм цветове те биват едноцветни и пъстри. Мотивите също са доста разнообразни – от флорални до геометрични форми. Предлагат се и релефни. Начинът на лепене е изключително лесен, но е важно лепилото да е съобразено с вида. Особено подходящи са винилови тапети на италианските марки, тъй като техните цени са приемливи, а качеството им е гарантирано.