Грешките, които да не допускате в офис обзавеждането

53
обзавеждане на офис

Интериорите на работното място в корпоративна среда са функционални и мотивиращи за работа, когато са изградени както с вкус, така и с мисъл и практичен подход. Традиционно, специалистите по офис обзавеждане officemebeli.com ще ви съветват как да откриете подходящи висококачествени мебели, с които да преобразите работната среда.  В тази статия обаче ще ви ви запознаем с нещата, които не бива да правите, когато обзавеждате своя офис.

Пренебрежително отношение към светлината

Грешно е да помислите как и с какво ще осигурите светлина в офиса в края на целия процес по обзавеждане. Истината е, че правилният подход е точно обратният. Започнете с поставянето на осветителни тела и при нужда осигурете допълнителни електрически ключове, ако на някои места светлината не е достатъчна. Тя е важна не само за да предпази зрението ни от увреждане, но и за да ни осигури комфорт и функционална среда за извършването на всяка важна и малка оперативна дейност.

Прибързана покупка на мебели

Дори да сте си набелязали търговец или производител, задръжте топката. Не правете каквито и да е прибързани решения за покупка, преди да помислите внимателно върху разпределението на мебелите. Вземете лист и химикал и начертайте схемата на вашия офис. Помислете не просто кое къде ще седи, а намерете най-функционалното и удобно място на всяка отделна вещ и мебел.

Затрупване и загуба на пространство

Подобна обстановка по никакъв начин няма да ви вдъхнови за работа. Напротив, тя дори може да ви потисне. Вместо да вкарвате твърде много мебели, изберете функционални такива, включително и трансформиращи се, особено ако офис помещението е маломерно. Важно е да оставите достатъчно свободно пространство в него, за да може да се разминавате безпроблемно с колегите, както и да се чувствате уютно.

За грешните цветове в офиса

Те са много и всъщност по-голяма част от цветовата гама не е подходяща за офис пространството. Естествено, изключваме хипотезата, когато в помещението се извършва креативна и творческа дейност. Тук, точно обратното се препоръчва – повече цвят, свежест и дори ексцентричност в дизайна. Когато обаче се занимавате със сериозни дела, процеси и оперативни дейности, изискващи не толкова въображение, колкото концентрация и съсредоточеност, червеното, лилавото, розовото и електриковите нюанси изобщо не са подходящи.

А къде е балансът между личния и професионалния живот?

Не е нужно да превръщате офиса си в мини затвор, в който по цял ден да сте затрупани с книжа. Дори да оставите помещението в неутрален сив цвят, редно е някъде в него да обособите зона за почивка. Това е вашето малко кътче, където можете да се свиете при настъпил проблем, за да се успокоите, както и когато не ви се работи и имате нужда от нова доза вдъхновение. Разбира се, важно е двете части от офиса да се обособят функционално и пространствено, като за малките помещения, това разделение може да се получи оригинално чрез зониране на осветлението.

Хаос в организацията

Важен елемент в обзавеждането на офиса е така нареченото общо място за съхранение. Най-често то се простира върху няколко на брой мебели – бюра, шкафове, секции, етажерки, контейнери за документи, сейфове. Всички тези елементи може и да се налице, но отново да настъпи тотална безредица във вашите книжа. В случая по-важно е да прецените от колко точно място за съхранение имате нужда и да го запълните не на 100%, а на 80%, за да има винаги свободно резервно място, включително и ако предприемете реорганизация.

Не допускайте тези сериозни грешки в обзавеждането на собствения си офис. Направете го подреден, комфортен и уютен, следвайки тези съвети!