Експертни съвети при избор на авточасти

70

Притежанието на автомобил е предимството да разполагаш със собственото си време и да не се съобразяваш с различни транспортни средства и техните графици. Неминуемо обаче това налага поддръжката на автомобила и подмяна на частите при нужда.

Авточасти

Критерии, които влияят на избора

Независимо дали залагате на онлайн, или физически магазин, трябва да съобразите избора си с няколко основни характеристики. Те влияят на качеството, което ще получите, и дали то съответства с вашите нужди:

  • производителят и неговите предписания;
  • марка, модел и година на производство на колата – конкретизирането на тези три неща дава правилна насока за колата и точните авточасти за нея;
  • номер на рама – благодарение на този 17-цифрен код лесно се откриват авточасти;
  • какви са финансовите ви възможности – ценовият диапазон, в който се разполагат авточастите от различните производители, е голям и поставянето на ориентир би могло да конкретизира избора;
  • оригинални или фалшиви – оригиналните авточасти и консумативи държат по-висока цена, защото предоставят сертификат за произхода, което гарантира качеството, което ще получите. Фалшивите се характеризират с по-ниски цени, но са с недоказан произход;
  • нови или стари авточасти за кола предпочитате – когато разглеждате даден сайт или физически магазин, трябва да решите дали предпочитате да вземете нови части или втора употреба. Тук ценовият фактор изиграва голяма роля;
  • какъв е двигателят – за закупуването на определени авточасти, точното описание на двигателя има значение.

Съвети от онлайн магазин Automotozone

Automotozone съветва, когато решите да закупувате части за вашия автомобил, да се ориентирате на първо място в това дали искате те да бъдат оригинални или фалшиви, както и втора употреба или нови. Така ще можете да стесните кръга на предложенията и ще бъдете улеснени при избора. Важно е също така:

  1. Да давате точна информация за вашия автомобил. В случай че не сте наясно за основните характеристики, като номер на рама, двигател, конски сили, година на производство, мощност и точен модел, можете да погледнете малкия талон, където всички изброени данни са описани.
  2. Можете да разгледате предложенията в сайтовете на фирмите, където има промоции – част, която на едно място се продава по-скъпо, можете да намерите на друго на по-евтина цена. Намалените цени не са индикатор за качеството.
  3. Търсите такива с гаранционен срок, който ще им осигури дълъг експлоатационен живот и се уверете, че външният вид е непокътнат – не трябва да има нарушаване на външната облицовка.

Преценявайте внимателно избора си, защото има части, които влияят на качеството на превоз и оказват ключова роля в безопасността. Не правете компромис със себе си или вашата кола.