10 начина за спестяване на допълнителни пари през 2020 г.

1225
спестяване на допълнителни пари

Някои хора ще направят всичко, за да спестят пари: ще свалят безброй приложения с промоции на различните магазини, ще изрежат стотици купони или дори ще висят часове по опашки за да хванат конкретно намаление.

Но спестяването на допълнителни пари не трябва да е толкова трудно и да отнема много време. Има много неща, които можете да направите днес, за да спестите малко пари настрана, а с тези допълнителни спестявания можете да инвестирате и да увеличите парите си още повече, използвайки някои прости правила.

Ето 10 начина да спестите допълнителни пари през следващата година.

Изберете банка с банкова сметка без такса

Ако плащате месечни такси за банкирането или ползването на банкова сметка, спрете!

Финансовият свят е залят от нови технологии и възможности за дигитално банкиране, което улеснява намирането на банка без такси. Най-доброто място за започване на вашето търсене са само дигитални банки, които са се отървали от бремето на физическите офиси, за да намалят разходите и да прехвърлят спестеното във ваша полза. Някои от опциите и големи имена в Европа включват Revolut, Монезе и Трансуайз.

Продайте безполезни неща

Преди разпространението на интернет беше по-труднода продадете нежеланите си предмети от домакинството. В България bazar.bg и OLX са основните сайтове, които направиха лесно за всеки да продава своите неизползвани дрехи, уреди, технологични джаджи и всичко между тях.

Сега има още повече места за продажба на безполезни (за нас) неща. С Facebook Marketplace можете да продавате продукти на любимата си платформа за социални медии, а може би дори да направите продажба на някой от приятелите си. Можете да използвате Etsy, за да продавате всякакви занаяти или домашно изкуство, от което търсите да се отървете. Vinted е друг страхотен пазар, който е специализиран в дрехи втора употреба.

Днес има толкова много места, на които можете да продадете нежеланите си стоки. Това не само ще ви спечели допълнителни пари, ще разчисти пространство във вашия дом, липсата на което ви притеснява постоянно.

Анулиране на неизползвани абонаменти

Бизнес моделът, базиран на абонамента, е по-разпространен от всякога. Можете да се абонирате за всичко – от телевизия до онлайн музика, различни приложения за телефона и новини или хороскоп.

Абонаментите станаха толкова универсални, че някои хора имат повече от 20 абонаментни услуги едновременно! Тези абонаменти могат да доведат до лошо вземане на финансови решения.

Всъщност едно проучване установи, че 84% от американците подценяват месечните си разходи за абонаментни услуги, базирани на технологии. Разбира се, получаването на хороскопа всеки ден звучи страхотно, но наистина ли ви трябва, и не е ли по-добре лично да влизате в някой сайт и да си го четете?

Активното управление на абонаментите ви ще даде възможност да прецените от кои услуги вече нямате нужда. Всеки месец проверявайте банковите си извлечения, за да видите какви абонаментни услуги използвате в момента и да определите дали има абонаменти, без които бихте могли да живеете също толкова добре. Или ако искате помощ, за да сте сигурни, че не плащате за неща, които не използвате, вижте приложенията като Truebill и Trim. Тези приложения ще проследяват вашите повтарящи се разходи и ще ви уведомяват, ако изглежда, че извършвате периодично плащане, което сякаш не е на място.

Не се притеснявайте, не ви казваме да прекратите абонамента си за Netflix, знаем, че не можете да живеете без него!

Спрете да плащате допълнително за напитки

Знаете много добре, че един джин с тоник струва три пъти повече в бара, отколкото когато си го приготвите у дома?

Излизането по заведения означава да плащате премия за нещо, което бихте могли да получите за по-малко пари вкъщи, но хората се радват да плащат допълнително за напитки в бара поради социалния елемент.

Тук домашните партита могат да ви спестят малко допълнителни пари. Помислете да поканите приятели и/или членове на семейството за домашно парти. Можете дори да помолите всеки да донесе храна и/или напитки, за да намали разходите и да създаде забавна атмосфера на споделяне.

Спрете цигарите

Ако сте пушач, вероятно не искате да чувате за стотен път за негативните последици за здравето на вашия лош навик. Вместо това защо не помислите как пушенето се отразява негативно на вашите финанси.

Само в Германия пушенето струва на страната 79 милиарда евро за една година, като средният пушач харчи повече от 1000 евро на година от собствените си пари за поддържане на навика. Този разход е важен, тъй като пушачите са против загубата на пари като всички останали. Изследване за връзката между цената и потреблението на цигари в Европа установи: „Средно в Европа потреблението на тютюнопушене намалява с 5–7% за 10% увеличение на реалната цена на цигарите, което силно подкрепя тезата за обратната връзка между цената и пушенето на цигари.

Откажете пушенето, така не само ще се почувствате по-добре, но ще отхлабите малко примката на портфейла си.

Пестете енергия

Пестете енергияПолзвайте калкулатор, за да разберете колко енергия изразходвате чрез домакинските си уреди и да внесете парична стойност върху вашата консумация на енергия. След това разберете колко енергия можете да спестите чрез различни методи.

Може да се изненадате колко спестявания можете да спечелите само от няколко прости енергоспестяващи трикове.енергоспестяващи уреди

Вижте безплатни социални събития

Разбира се, всеки иска да види Бионсе на концерт, но не всеки може да си позволи билетите от 100 евро. Вместо това проверете безплатни събития във вашия район. Местните безплатни събития като спортни мачове, концерти и музеи са чудесни начини да се забавлявате със семейството, докато държите пари в джоба си.

Освен това, ако живеете в голям град, като София или Пловдив, има вероятност да намерите безплатни концерти, шоу програми и други забавления, ако търсите достатъчно усилено.

Правете интелигентни онлайн покупки

Чувството винаги е неприятно, когато осъзнаеш, че просто си платил повече за покупка, отколкото е необходимо. Цените варират в различните магазини и уебсайтове дотолкова, че може да се окаже, че плащате повече от необходимото за много от вашите онлайн покупки.

Един от начините да не плащате повече от нужното е да стоите далеч от импулсивните покупки. Лекотата на извършване на покупки онлайн означава, че е по-лесно от всякога да попълните кошницата си с артикули, от които не се нуждаете, и то го правите за секунди. Това кара хората да харчат много повече пари, отколкото са планирали при пазаруване в мрежата. Не използвайте свободното си време за безцелно пазаруване в мрежата, а вместо това правите само предварително обмислени покупки на неща, които знаете, че са необходими.

Можете също така да намалите разходите си колкото е възможно повече, докато пазарувате онлайн чрез онлайн приложения и инструменти за търговия на дребно или само от проверени онлайн магазини. Wikibuy и Honey са и двата инструмента, които ви гарантират, че получавате най-ниската цена на точния артикул, който търсите да закупите, като изтърквате мрежата за същия артикул в други уебсайтове. RetailMeNot е чудесен ресурс за онлайн купони в любимите ви магазини.

Използвайте сайтове за връщане на пари (cashback сайтове)

Освен да намерите най-добрата цена за вашите онлайн покупки, можете също да използвате сайтове за връщане на пари, за да приберете парите обратно в джоба си. Тези сайтове за връщане на пари в брой могат да предложат до 10% обратно от онлайн покупка в зависимост от магазина.

Сред най-използваните доказано работещи такива сайтове са:

  • Rakuten
  • Befrugal
  • TopCashBack
  • Г-н Рабатес

Всичко, което трябва да направите, е да отидете на един от тези сайтове за връщане на пари и да щракнете върху връзката към любимия си магазин. След това просто пазарувайте, както обикновено, и връщането на пари в брой ще се покаже в акаунта ви през следващите няколко дни. Просто имайте предвид, че няма да можете да изтеглите пари от сметката си в продължение на няколко месеца. Независимо от това, това е изключително лесен начин да печелите пари, докато пазарувате.

Бюджетирайте правилно

Днес е по-лесно отвсякога да планирате финансовото си бъдеще. Днес нямате нужда от усъвършенствани умения в Microsoft Excel, само за да създадете основен бюджет или да проследите разходите си, има цял набор от финансови приложения, които можете да използвате, за да разберете текущите си финансови средства и да планирате бъдещето.

Приложения като Mint са създадени за проследяване на вашите разходи и салда в акаунта в реално време, докато други финансови инструменти като YouNeedABudget ще ви дадат пълен контрол върху вашите финанси и ще ви научат как да създавате бюджет.

Пестете

Като правило, трябва да се опитвате да спестявате 10% от приходите си всяка година, за да планирате не само пенсиониране, но и всякакви неочаквани разходи – като здравеопазване, ремонт на дома, поддръжка на превозни средства – които бихте могли да понесете в бъдеще. ,

Спестили сте малко пари? Помислете за инвестиране

Сега, когато сте спестили допълнителни пари, какво ще правите с тях? Най-благоразумното финансово решение би било да инвестирате парите, за да ги увеличите във времето.

Онлайн платформи за кредити и инвестиции

Онлайн платформи като Bondora ви позволяват да инвестирате парите си в p2p заеми само с няколко щраквания на мишката. Всъщност Bondora разполага с автоматизиран инвестиционен продукт, наречен Go & Grow, който предоставя на инвеститорите възвръщаемост до 6.75%

Спестовна сметка

Традиционен метод за съхранение на пари е спестовна сметка. Тези акаунти са едни от най-сигурните начини за пестене на пари, но не идват с голяма възвръщаемост. Повечето спестовни сметки връщат по-малко от 1% и ако намерите сметка със ставка от 2% или повече, считайте себе си за късметлия.

Някои от тези методи за спестяване на допълнителни пари може да не изглеждат много мащабни, но в съвкупност те могат да доведат до значителни икономии. Дори ако използвате само 5 от обсъжданите в тази публикация методи и сте в състояние да спестите 100 лева с всеки метод, това е икономия от няколкостотин лева на година!

Такива стратегии за спестявания биха могли да са разликата между това да се чувствате по-удобно във финансовото си бъдеще и да наблягате на това как ще си позволите всичко необходимо за вас и вашето семейство. Така че, бъдете интелигентни как харчите пари и си спестите малко допълнителни пари през следващата година.